Terug naar de homepagina
Kan een gaatje zichzelf herstellen? Ontdek het hier! - Thumbnail

Kan een gaatje zichzelf herstellen? Ontdek het hier!

Ja, het is mogelijk! Dit artikel gaat dieper in op remineralisatie, een natuurlijk proces dat kan helpen bij het herstellen van oppervlakkige gaatjes, ook bekend als beginnende cariës. Deze gaatjes bevinden zich meestal alleen in de bovenste laag van het tandglazuur en zijn nog niet diep doorgedrongen. Hoe werkt dit proces? Wanneer een gaatje zich nog in een vroeg stadium bevindt, kunnen mineralen uit speeksel en fluoride zich opnieuw in het tandglazuur hechten. Hierdoor kan het glazuur zich herstellen en het gaatje opvullen. Echter, er zijn enkele voorwaarden voor een succesvolle remineralisatie:
  • Vroege detectie: Remineralisatie is effectief bij oppervlakkige gaatjes. Zodra een gaatje dieper gaat, wordt het moeilijker om te herstellen.
  • Goede mondhygiëne: Regelmatig poetsen (met fluoride tandpasta) en flossen of ragen helpen bij het verminderen van bacteriën en tandplak, wat essentieel is voor remineralisatie.
  • Vermijden van suikers en zuren: Beperk de consumptie van suikers en zure voedingsmiddelen om de kans op herstel van het gaatje te vergroten, aangezien de tanden minder blootstaan aan zuuraanvallen.
Overleg met een tandarts Een tandarts kan ook een rol spelen door producten met een hoog fluoridegehalte aan te brengen of speciale behandelingen uit te voeren die de remineralisatie bevorderen. Kortom, remineralisatie kan daadwerkelijk kleine, oppervlakkige gaatjes herstellen, op voorwaarde dat het glazuur niet te ernstig is aangetast. Voor meer informatie over dit onderwerp, bezoek gerust websites zoals Beugelsenorthodontie.nl, Kindertandartsdrenthe.nl, Kindertandartsflevoland.nl, enzovoort...